poniedziałek, 20 czerwca 2016

Pęczak z warzywami okraszony boczkiem i serem feta

Już samo słowo kasza, a co dopiero pęczak, niejedną osobę zniechęca do przeczytania przepisu. Ale ten przepis to rewelacja! Zachęcam do porzucenia na chwilę ziemniaków czy makaronu  i wypróbowania tej pysznej kaszy z warzywami.




Składniki:
-1 szklanka kaszy pęczak
-2 szklanki wody
-łyżeczka masła
-30 dag wędzonego boczku
-1/2 zielonej papryki
-1/2 czerwonej papryki
-30 dag pieczarek
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
-4 łyżki groszku konserwowego
-10 dag sera feta
-sól, pieprz

Zagotowujemy w garnku wodę z masłem i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum  i gotujemy 30-40 minut, zależy jaką kaszę chcemy uzyskać, al dente czy mięciutką. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz na suchej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do smażącej się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone również w kostkę pieczarki, pokrojoną w paski paprykę i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i dodajemy posiekane drobno suszone pomidory, groszek i wysmażony boczek ( powstały tłuszcz z boczku odlewamy ). Jeszcze chwilę (ok. 5 minut ) dusimy ostrożnie mieszając. Solimy do smaku, jednak ostrożnie, bo suszone pomidory, jak i ser feta są już słone. Gotową kaszę wykładamy na środek talerza, wokół układamy duszone warzywa i na wierzch dodajemy kostki sera feta. Podajemy z pomidorami posypanymi szczypiorkiem z odrobiną soli i pieprzu.