środa, 1 czerwca 2016

Makaronik z cukinii w pietruszkowym pesto

Cukinia to warzywo z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Jest małokaloryczna, lekkostrawna i znakomicie komponuje się z rożnymi dodatkami. Dlatego dziś wymyśliłam sobie na obiad makaronik z cukinii z pietruszkowym pesto.  Obieraczką do jarzyn wykrawałam wzdłuż cukinii nitki przypominające makaron. Przygotowałam wcześniej garnek z zimną wodą z dodatkiem lodu, po to aby gotowe nitki z cukinii zanurzyć  w  lodowatej wodzie w celu uzyskania chrupkości cukinii. Zapobiega to puszczaniu soku , przez co właśnie cukinia wiotczeje. Zachowuje również ładny zielony kolor. Jeżeli ktoś woli cukinię na ciepło to wystarczy wrzucić cukiniowy makaronik do wrzątku. Chwile zagotować, przecedzić i wymieszać z gotowym  sosem. Wystarczy podać z młodymi ziemniakami z wody i pomidorami malinowymi. Spróbujcie, to naprawdę jest pyszne!




Składniki:

-dwie niewielkie cukinie

-dwa pęczki pietruszki
-dwa ząbki czosnku
-trzy suszone pomidorki w oliwie
-prażone pestki słonecznika
-suszona żurawina
-oliwa lub olej słonecznikowy
-sól do smaku
Jako dodatek ziemniaki ugotowane w wodzie i pomidory malinowe skropione octem jabłkowym, olejem, posypane solą, pieprzem i dowolnymi ziołami.
Przygotowujemy garnek z woda i lodem. Cukinię myjemy, odcinamy piętki i za pomocą obieraczki do warzyw staramy się wyciąć nitki makaronowe wzdłuż cukinii. Robimy to dookoła cukinii aż do momentu kiedy zobaczymy gniazda nasienne. Wtedy już nitek nie wykrawamy. Gotowy makaronik zanurzamy w lodowatej wodzie lub w wersji na ciepło we wrzątku. W tym czasie przygotowujemy sos. Pietruszkę posiekać i zmiksować z czosnkiem, pomidorkami, wlewając tyle oleju, aż do uzyskania aksamitnej, ale gęstej konsystencji. W moim przypadku było to cztery łyżki. Dosalamy do smaku. Makaron z cukinii odcedzamy, mieszamy z pietruszkowym pesto dodając garść prażonego słonecznika i żurawiny. Jeżeli chcemy, aby cukinia była chrupiąca i wyrazista w smaku musimy ją spożyć bezpośrednio po wymieszaniu z sosem. W momencie kiedy poleży dłużej niż parę minut, puści sok, zwiotczeje i już taka smaczna nie będzie. Dodam, że jest to również świetny dodatek np.do grillowanych mięs.