Szukaj na tym blogu

wtorek, 28 czerwca 2016

Placki z cukinii

Cukinia to super delikatne warzywo, które można łączyć chyba ze wszystkimi warzywami, mięsem, sosami, itp. Ja jem ją na surowo, duszoną, smażoną, jak również w postaci sałatek zimowych.
Dzisiaj na obiad podałam to warzywo w postaci placków. 





Składniki:
-jedna cukinia średniej wielkości
-jedna marchewka
-szklanka maki pszennej
-1/3 szklanki mleka
-1 jajko
-sól, pieprz
-garść posiekanego szczypiorku
-olej
-łyżeczka granulowanego czosnku
Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy (1 łyżeczka ), mieszamy i odstawiamy, aby puściła sok. Do mąki wbijamy jajko, dodając stopniowo mleko wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Ciasta ma być tyle, aby tylko obkleiło cukinię. Przyprawiamy do smaku pieprzem, czosnkiem, dodajemy dobrze odciśniętą z soku cukinię, starta na tarce marchewkę, szczypiorek, mieszamy i od razu wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Podajemy na ciepło z sosami, surówkami bądź skrapiamy keczupem. Ja podałam z  sos paprykowy z mięsem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz