wtorek, 28 czerwca 2016

Placki z cukinii z sosem paprykowym

Cukinia to super delikatne warzywo, które można łączyć chyba ze wszystkimi warzywami, mięsem, sosami, itp. Ja jem ją na surowo, duszoną, smażoną, jak również w postaci sałatek zimowych.
Dzisiaj na obiad podałam to warzywo w postaci placków, do tego sos paprykowy z indyczym mięsem.



Składniki:
-jedna duża lub dwie małe cukinie
-szklanka maki pszennej
-1/3 szklanki mleka
-1 jajko
-sól, pieprz
-garść posiekanego szczypiorku
-olej
-łyżeczka granulowanego czosnku
Cukinię przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, szatkujemy na tarce o grubych oczkach, solimy (1 łyżeczka ), mieszamy i odstawiamy aby puściła sok. Do mąki wbijamy jajko, dodając stopniowo mleko wyrabiamy ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Ciasta ma być tyle, aby tylko obkleiło cukinię. Przyprawiamy do smaku pieprzem, czosnkiem, dodajemy dobrze odciśniętą z soku cukinię, szczypiorek, mieszamy i od razu wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Podajemy na ciepło z sosami, surówkami bądź skrapiamy keczupem. Ja podałam z  sos paprykowy z mięsem