czwartek, 30 czerwca 2016

Cielęcina z kością w sosie pieczarkowym

Cielęcina. Pyszne, delikatne mięso. Cena nie jest zachęcająca, ale warto czasem się skusić na zrobienie duszonej cielęcinki w sosie np. śmietanowym. Ja wykorzystałam sos pieczarkowy, który znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Jest bardzo prosty i świetny w smaku. W połączeniu z delikatnym mięsem cielęcym smakuje wybornie. Polecam!



Składniki:
-dwa plastry cielęciny z kością
-jedna cebula
-30 dag małych pieczarek
-2 łyżki masła
-łyżka mąki
-3 łyżki mleka
-szklanka gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz
-olej
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano. Dodajemy pokrojona w kostkę cebule, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa, ok.60 minut. Sprawdzamy od czasu do czasu czy nie wyparowała woda i mięso się nie przypala. Jeżeli tak się dzieje podlewamy gorącą wodą.
W głębokim rondlu rozgrzać masło. Wrzucamy oczyszczone pieczarki i często mieszamy,  by równomiernie się zrumieniły. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut. Mąkę rozprowadzamy mlekiem, tak aby nie było grudek. Łączymy ze śmietaną. Zalewamy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Kiedy mięso na patelni będzie już miękkie, zalewamy go sosem i trzymamy na minimalnym ogniu jeszcze 5 minut.
Podajemy z buraczkami ćwikłowymi, ogórkiem kiszonym lub, tak jak w moim przypadku, ze świeżo kiszoną kapustą.