sobota, 21 maja 2016

Młoda kapusta z koperkiem i grillowanymi parówkami

Propozycja na szybki sobotni obiad. Sezon na młodą kapustę w pełni więc korzystajmy i przyrządzajmy ją na różne sposoby. A oto moja propozycja:


Składniki:
-dwie główki młodej kapusty
-duży pojemnik śmietany 18%
-pęczek szczypiorku
-30 dag surowego boczku
-4 cienkie parówki
-sól, pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy, wkładamy do dużego garnka i podlewamy niewielka ilością wody. Dusimy do miękkości pod przykryciem. W tym czasie z boczku kroimy cienkie długie paski, owijamy nimi parówki i grillujemy na patelni powoli, aby tłuszcz z boczku się wytopił. Boczek ma być rumiany i chrupki.
Jeżeli zostanie nam boczku, kroimy go w kosteczkę i wysmażamy na patelni. Możemy nim omaścić gotową kapustę.
Kiedy kapusta jest miękka wlewamy do niej śmietanę wymieszaną z solą do smaku.  Pamiętajmy, aby śmietana miała temperaturę pokojową. Odstawiamy garnek z kapustą z ognia, dodajemy posiekanego koperku i gotowe! Wykładamy na talerz gotową kapustkę, na nią wykładamy gorące, chrupiące parówki.