wtorek, 31 maja 2016

Makaron razowy z warzywami i tuńczykiem

Kolejne danie dietetyczne i lekkostrawne. W sam raz na taką pogodę, kiedy parno i duszno. Ciężko się oddycha a co dopiero trawi :) Dlatego dajmy żołądkowi troszkę odpocząć.


Składniki:
-250 g makaronu razowego ( muszelki, świderki, rurki itp. )
-opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
-1 puszka pomidorów
-1 puszka tuńczyka        
-1 cebula
-4 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
-mała papryczka chili
-sól, pieprz
-świeża bazylia


Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Rozgniatamy ząbki czosnku trzonkiem noża, z papryczki usuwamy ziarna, kroimy w pół krążki i razem z czosnkiem krótko smażymy. Odkładamy z patelni na bok. Na tym samym oleju zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory z puszki wraz sokiem. Dodajemy marchewkę z groszkiem i dusimy pod przykryciem do miękkości marchewki. Jeżeli mamy wrażenie, że sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną przegotowanej wody.W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkich warzyw na patelni dodajemy tuńczyka z puszki, solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli lubimy ostrość papryczki chili to wyciągniętą wcześniej z patelni wraz z czosnkiem dodajemy do gotowych warzyw. Ugotowany makaron wykładamy na talerze wraz z uduszonymi warzywami i dodajemy dużo listków świeżej bazylii. Smacznego!