środa, 11 maja 2016

Udka gotowane na parze

Dzisiaj proponuję bardzo zdrowy i dietetyczny obiad. W szczególności polecam tym, którzy nie są do końca przekonani co do dań gotowanych na parze. Istnieje przekonanie, że potrawy przyrządzane na parze są suche i bez smaku. Otóż wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się, że wcale tak nie musi być.





Składniki:

-4 duże udka z kurczaka
-suszone pomidory w oliwie
- kilka ząbków czosnku
-pęczek koperku
-mieszanka ziół (oregano, suszony czosnek, cząber, tymianek, itp. )
-sól, pieprz
Z udek usuwamy skórę. Od strony wewnętrznej udko ma małe wgłębienie. Za pomocą palca ( nie polecam  noża ani ostrych narzędzi ) robimy delikatnie tunel wzdłuż kości. Uważamy, aby nie przebić się na wylot przez mięso. Do tego tunelu wpychamy ile się  drobno pokrojone pomidorki, posiekany czosnek i koperek. Tak nadziane udka obsypujemy obficie z każdej strony solą, pieprzem i dowolną mieszanką ziół  wg gustu. W zależności od wielkości  udek gotujemy na parze od 25 do 45 min.
Zapewniam, że tak przygotowane udka są soczyste i aromatyczne.
Do tego osobno ugotowałam kasze jaglaną wg. przepisu na opakowaniu, wykorzystałam warzywne leczo z cukinii i pieczarek oraz zrobiłam sałatkę ze świeżego szpinaku, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku polaną sosem: olej plus sok z cytryny, cukier, sól, odrobina suszonego czosnku, zielenina.
Po prostu pychota!