Szukaj na tym blogu

sobota, 21 maja 2016

Domowy chlebek


Zachęcam do pieczenia chleba w warunkach domowych. Zapach jaki rozchodzi się  podczas pieczenia jest boski! Zaś smak jest nieporównywalny do tego kupionego w sklepie czy piekarni. 
Mamy również pewność, że składa się z naturalnych produktów bez zbędnych ulepszaczy. Ten przepis jest bajecznie prosty, a więc do dzieła! Delektujcie się tym niepowtarzalnym smakiem :) 



Składniki:
-500 g mąki pszennej razowej
-30 g drożdży
-dwie łyżeczki cukru
-dwie płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki otrębów owsianych
-2 łyżki mielonego lnu
-400 ml ciepłej ( nie gorącej! ) wody
-dowolne dodatki np. oregano, majeranek lub pestki czy słonecznika
-ja dodałam jeszcze jedną podsmażoną cebulę
-trochę tłuszczu do wysmarowania formy i bułka tarta


Drożdże wymieszać z odrobiną wody i cukrem. 
Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, otręby, len, ewentualnie dodatki typu ziarna czy zioła. Wszystko mieszamy. Dodać rozmieszane drożdże, wlewać wodę i dokładnie wyrabiać ciasto tak, aby powstały pęcherze z powietrzem (ok. 20 min ) Ma być gładkie i lśniące. Jeżeli dodacie, tak jak ja cebulkę to musi ona być podsmażona na 2 łyżkach oleju, wystudzona i dodana pod koniec wyrabiania ciasta.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie zamieszać delikatnie ciasto, wyłożyć do przygotowanej formy ( posmarowanej tłuszczem i posypanej lekko bułką tartą ). Odstawić jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ) na ok. godzinę.
Po upieczeniu skórka powinna być rumiana, a chleb powinien odchodzić od boków formy. Jeżeli dodacie podsmażonej cebulki aromat pieczonego chleba będzie przecudny J
Zalecam z krojeniem poczekać do całkowitego wystudzenia ( czyli na drugi dzień ) chociaż wiem, jak kusi odkrojenie ciepłej chrupiącej piętki J
Jako dodatek wystarczy dobre masełko i odrobina szczypiorku. Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz