sobota, 21 maja 2016

Domowy chlebek


Zachęcam do pieczenia chleba w warunkach domowych. Zapach jaki rozchodzi się w domu podczas pieczenia jest boski! Zaś smak jest nieporównywalny do tego kupionego w sklepie czy piekarni. 
Mamy również pewność, że składa się z naturalnych produktów bez zbędnych ulepszaczy. Ten przepis jest bajecznie prosty, a więc do dzieła! Delektujcie się tym niepowtarzalnym smakiem :) 



Składniki:
-500 g mąki pszennej razowej
-30 g drożdży
-dwie łyżeczki cukru
-dwie płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki otrębów owsianych
-2 łyżki mielonego lnu
-400 ml ciepłej ( nie gorącej! ) wody
-dowolne dodatki np. oregano lub pestki dyni lub słonecznika
-ja użyłam jedna podsmażoną cebulę
-trochę tłuszczu do wysmarowania formy i bułka tarta


Drożdże mieszamy z odrobiną wody, cukrem i można dodając  niewielką ilość mąki.
Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, otręby, len, ewentualnie dodatki typu ziarna czy zioła.  Wszystko mieszamy. Dodajemy rozmieszane drożdże, wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli dodacie, tak jak ja cebulkę, to musi ona być podsmażona na 2 łyżkach oleju, wystudzona i dodana pod koniec wyrabiania ciasta. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie zamieszać delikatnie ciasto, wyłożyć do przygotowanej formy ( posmarować tłuszczem i wysypać lekko bułka tartą ). Odstawić jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ) na ok. godzinę. Skórka powinna być rumiana, a chleb powinien odchodzić od boków formy. Jeżeli dodacie podsmażonej cebulki aromat pieczonego chleba jest przecudny J
Zalecam z krojeniem poczekać do całkowitego wystudzenia, chociaż wiem jak kusi odkrojenie ciepłej chrupiącej piętki J
Jako dodatek wystarczy dobre masełko i odrobina szczypiorku. Pychota!