wtorek, 17 maja 2016

Zupa ziemniaczano - szpinakowa


Delikatna zupa ze świeżym szpinakiem i ziemniakami. Słodkość tej zupy złamałam jogurtem naturalnym i odrobiną chrzanu ze słoiczka dodanego już na talerzu. 
Składniki:

-6 ziemniaków
-1/2 kg świeżego szpinaku
-pół papryki czerwonej
-dwie cebule
-dwa ząbki czosnku
-dwa liście laurowe
-dwa ziela angielskie
-10 dag masła
-duży jogurt naturalny
-pieprz, sól, chrzan do smaku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy całe liście szpinaku i krótko razem dusimy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy podduszony  z cebulą szpinak. Zupę jeszcze chwile gotujemy na wolnym ogniu.
W tym czasie kroimy paprykę w krótkie, cienkie paski i krótko podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając. Podsmażoną paprykę dodajemy do zupy. Ściągamy garnek z zupą z ognia i dodajemy powoli  wcześniej rozmieszany jogurt z solą i pieprzem.


Wlewamy zupę na talerz, jako dodatek używamy chrzanu ze słoiczka. Zupa jest wtedy bardziej wyrazista w smaku.