piątek, 8 kwietnia 2016

Zielona zupa

          



Składniki:

-½ kg kurczaka
-marchewka
-dwie pietruszki
-pół dużego selera
-zielona część pora
-duża cebula
-dwa liście laurowe
-dwa ziarna ziela angielskie
-ząbek czosnku
Na pulpety:
-łyżka masła
-jajko
-2 łyżki mąki
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-15 dag startego żółtego sera
-koperek lub natka pietruszki
Z mięsa usunąć skórę. Dodać warzywa w całości. Zalać zimną wodą tak żeby tylko przykryć wszystkie składniki. Dodać przyprawy oprócz pieprzu i soli. Gotować na wolnym ogniu  przez godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia a najlepiej na noc. Następnie wyciągamy mięso z wywaru a warzywa odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, dwie łyżki mąki, łyżkę miękkiego masła, pieprz, sól, posiekany koperek.
Masę dokładnie wyrabiamy. Robimy malutkie kuleczki rzucamy na gotującą wodę  i wyciągamy zaraz po wypłynięciu. Doprawiamy wywar z mięsa i warzyw solą i pieprzem. Podgrzewamy do wrzenia nie zagotowujemy. Mięsne kulki wykładamy na talerz zalewamy gorącym wywarem, posypujemy koperkiem lub pietruszką i posypujemy żółtym serem .




Podudzia, marchewkę, selera, cebule oraz pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy wodą do całkowitego przykrycia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyciągamy z wywaru, oprócz ziemniaków, mięso i warzywa. Cebulę odrzucamy a resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso oddzielamy od kości drobno kroimy i wszystko wrzucamy do wywaru. Siekamy szczypiorek i zielony czosnek dodajemy do zupy. Mąkę rozprowadzamy odrobiną mleka dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy . Podprawiamy zupę powoli wlewając śmietanę z mąką. Mieszamy zupę do zagotowania.  Jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu aby zneutralizować smak mąki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy zupę na talerz 
dodajemy ok. pół łyżeczki chrzanu  i jedno jajko.