piątek, 8 kwietnia 2016

Wątróbka z jabłkiem w sosie śmietanowym



Składniki:
-½ kg wątróbki drobiowej
-2 jabłka
-3/4 szklanki śmietany 18%
-2 łyżki musztardy delikatesowej
-sos pieczeniowy ciemny z torebki
-olej
-estragon
-pieprz
-sól
Wątróbkę przekroić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju ułożyć na niej wątróbkę, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10 min po czym zdjąć pokrywkę i podsmażać do odparowania powstałego wywaru. Posolić, popieprzyć do smaku.
W czasie kiedy wątróbka się dusi umyć jabłka i nie obierając pokroić na talarki, usunąć gniazda nasienne. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złocisty kolor.
Sos pieczeniowy rozprowadzić w 150 ml zimnej wody dodać śmietanę z musztardą i wszystko razem zagotować ciągle mieszając. Wątróbkę wyłożyć na jabłka polać sosem i posypać estragonem.
Podawać z ogórkiem konserwowym.