niedziela, 24 kwietnia 2016

Schab pieczony z pieczarkami

Kruchy, rozpływający się w ustach schab. Swoją kruchość zawdzięcza marynacie z mleka i cebuli. Taka marynata może być bazą do różnych dań ze schabu, np. tradycyjny schabowy jest o niebo lepszy po takiej mlekowej kąpieli J
Spróbujcie a będziecie tej marynaty używać już zawsze J

Składniki:
-1/2 kg schabu
-30 dag pieczarek
Marynata:
-dwie duże cebule
-mleko
-sól
-pieprz
Schab kroimy w plastry, rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę kroimy w grubsze pół krążki.
Na każdy plaster mięsa rozkładamy cebulę, układamy w głębokim naczyniu jeden na drugim. Zalewamy mięso mlekiem tak żeby przykryło ostatni plaster. Naczynie odkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia odcedzamy mięso z mleka. Układamy wraz z cebulą i pieczarkami w żaroodpornym półmisku.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Bardzo dobrze tego rodzaju schab komponuje się z ćwikłą.