środa, 13 kwietnia 2016

Aromatyczne piersi z kurczaka

Bardzo aromatyczne i dietetyczne piersi z kurczaka. Szybkie w przyrządzeniu i dzięki krótkiej obróbce termicznej bardzo soczyste. Jako dodatek wystarczy podać mix sałat z pomidorkami i białą rzodkwią oraz sosem ziołowym. Pokusiłam się jeszcze o ugotowanie kompotu z naszych polskich jabłek i gruszek z dodatkiem suszonej żurawiny.


Składniki:

-dwie piersi
-suszone oregano
-suszone chili
-suszone pomidory
-czosnek granulowany
-sól
-pieprz
-olej

Umyte piersi osuszmy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część piersi przecinamy w kilku miejscach, żeby przyprawy weszły w głąb mięsa.  Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pierś najpierw stroną wierzchnią do zrumienienia. Następnie wyciągamy piersi posypujemy trochę przypraw na patelnie i kładziemy piersi stroną odwrotną. Posypujemy piersi po wierzchu ziołami i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy 20 do 30 min. Pod koniec duszenia lekko solimy i pieprzymy.
Podajemy z sezonową surówką. Ja zrobiłam mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i białą rzodkwią.