czwartek, 31 marca 2016

Gulasz z indyka

                   


Składniki:
-1/2 kg mięsa z indyka
-30 dag pieczarek
-1 duża cebula
-łyżka przecieru pomidorowego
-łyżka ketchupu łagodnego
-100 ml śmietany 30%
-łyżeczka papryki słodkiej
-szczypta papryki ostrej
-łyżka czosnku niedźwiedziego
-sól
-pieprz
-olej
Mięso kroimy w kostkę podsmażamy, następnie przykrywamy i dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy lekko cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, przykrywamy i krótko podduszamy. Dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą tak, aby nie przykryła w całości mięsa .
Dusimy do miękkości indyka. Następnie dodajemy przecier, ketchup, przyprawy i chwilę zagotowujemy. Na koniec wlewamy śmietanę.
Możemy śmietanę  zastąpić mlekiem, ale wtedy trzeba dodać trochę mąki dla zagęszczenia sosu, albo dodajmy gęstego jogurtu naturalnego. Wybór należy do Was .