Szukaj na tym blogu

niedziela, 20 marca 2016

Niedzielny rosół

Rosół... esencjonalny, rozgrzewający, po prostu królewski!
Któż go nie zna?
Zapraszam do gotowania :)


motikon smile 




Składniki:
-porcja rosołowa z kaczki
-1/2 kg wołowiny z kością
-3 ćwiartki z kurczaka
-3 marchewki
-2 korzenie pietruszki
-mały korzeń selera
-por
-2 duże cebule
-2 liście laurowe
-2 ziarna ziela angielskiego
-sól, pieprz

Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję rosołową z kaczki.
Zalać zimną wodą i gotować pół godziny na bardzo małym ogniu. Łyżką cedzakową systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę.
Następnie dodać ćwiartki z kurczaka, obrane ze skóry i dokładnie umyte, obrane warzywa oraz opaloną na ogniu lub upieczoną na suchej patelni cebulę. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem, na bardzo wolnym ogniu tak, aby wywar tylko ,,pyrkał,, gotujemy ok.3godziny. Na koniec rosół przyprawić solą i pieprzem.
Przecedzić rosół do wazy.
Podawać z makaronem, posypując obficie zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz