niedziela, 20 marca 2016

Rosół

Rosół... esencjonalny, rozgrzewający, po prostu królewski!
Emotikon smile
Któż go nie zna? 

Zapraszam do gotowania :)


motikon smile 


Składniki:
-porcja rosołowa z kaczki
-1/2 kg wołowiny z kością
-3 ćwiartki z kurczaka
-3 marchewki
-2 korzenie pietruszki
-mały korzeń selera
-por
-2 duże cebule
-2 liście laurowe
-2 ziarna ziela angielskiego
-sól,pieprz
Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję rosołową z kaczki.

Zalać zimną wodą i gotować pół godziny na bardzo małym ogniu. Łyżką cedzakową systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę.
Następnie dodać ćwiartki z kurczaka, umyte i obrane warzywa oraz opaloną na ogniu lub upieczoną na suchej patelni cebulę. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem na bardzo wolnym ogniu ,,tak, aby wywar tylko ,,pyrkał,, gotujemy ok.2 godzin. Na koniec rosół przyprawić solą i pieprzem, chyba, że używacie do przyprawienia kostek rosołowych lub przyprawy rosołowej to już nie używamy soli.
Przecedzić rosół do wazy albo pozostawić, aby się smaki zintegrowały na ok.godzinkę po czym podawać z makaronem posypując obficie zieloną pietruszką.