wtorek, 29 marca 2016

Wiosna!


Ogłaszam koniec zimy! Wreszcie nadchodzi czas na nowalijki! Któż ich nie zna?
Rzodkiewka, tak mała i niepozorna, a jaka urocza i mało kaloryczna (16 kcal w 100 g)
O witaminach jakie zawiera już nie będę wspominać, ale połączona z twarożkiem i szczypiorkiem tworzy bombę witaminową.
Znakomity dodatek do pierwszej majowej sałaty. Wystarczy sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę polać oliwą, skropić cytryną, lekko posolić i ewentualnie zjeść z dodatkiem czosnkowych grzanek. Pychota!
Jeżeli nie lubicie oliwy polejcie wszystko jogurtem naturalnym. Tak przygotowana sałatka
znakomicie smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Szykujcie się! Idzie wiosna, a wraz z nią wszystko co zdrowe na talerzu :)
Uwielbiam ten okres siania, plewienia, podlewania i zbierania swoich plonów.
Sałata i rzodkiewka posiana, szczypiorek już tuż, tuż ;) Same barwy tych warzyw są zachwycające! Wiem, że sklepowe półki uginają się od tych wszystkich warzyw, ale te wyciągnięte prosto z ziemi, z kroplami rannej rosy, nie mają sobie równych!


Pozdrawiam wszystkich kochających zieleninę!
😊