wtorek, 1 marca 2016

Piersi drobiowe z kaszą jaglaną i wiosenną sałatką

Nadchodzi wiosna… czas pomyśleć o ograniczeniu spożywanych kalorii .
Proponuje dzisiaj piersi drobiowe z kaszą jaglaną i wiosenną sałatką.
Przepis zaczerpnęłam z dietetycznych przepisów mojej córki, ale jak to ja,
troszkę go zmodyfikowałam  po swojemu.

Składniki:

-2 piersi z  kurczaka
-pół szklanki kaszy jaglanej
-jedna duża cebula
-olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
-łyżeczka masła
-sól, pieprz

 Składniki na sałatkę :
-ogórek sałatkowy
-kilka pomidorków koktajlowych
-kilka rzodkiewek
-pęczek koperku
-jogurt naturalny
-sól, pieprz
Piersi kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na oleju. Przykrywamy patelnię i dusimy ok.10 min nie podlewając wodą. Mięso samo puści wodę. Następnie ściągamy pokrywkę i dusimy do odparowania wywaru. Solimy i pieprzymy do smaku.


Do przyrządzenia kaszy najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Jeżeli ktoś skrupulatnie liczy kalorie to masło można pominąć.
Chociaż powiem, że masło świetnie podkreśla smak kaszy jaglanej.
Nastawiamy do zagotowania szklankę wody. Przed wrzuceniem do wody  płuczemy kaszę na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i wsypujemy na gotującą się lekko posoloną wodę. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Płomień gazu zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem 20 min.
W tym czasie przygotujemy sałatkę.
Warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany koperek, zalewamy wszystko jogurtem, solimy i pieprzymy do smaku.
Wykładamy wszystko na talerz i zajadamy!