Szukaj na tym blogu

sobota, 27 lutego 2016

Jajka w łososiowym sosie


Jajka są bardzo wdzięcznym produktem. Można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Najczęściej podawane są w formie faszerowanej lub z różnymi sosami. Dziś prezentuję w towarzystwie sosu z wykorzystaniem wędzonego łososia, rzodkiewki, chrupiącego selera naciowego i czerwonej cebuli. Takie jajka idealnie wpasują się w karnawałowe dania, znakomicie sprawdzą się na Wielkanocnym stole czy urozmaicą każde imprezowe menu 😊
 

 



Składniki:
-6 jajek
-200 g łososia  wędzonego w plastrach
-pęczek rzodkiewki
-jedna czerwona cebula (ok.150 g )
-jedna łodyga selera naciowego
-150 g  kwaśnej gęstej śmietany 18 %
-dwie łyżki (o poj. 15 ml) majonezu
-sól, pieprz do smaku
 

 
 
Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler w cienkie plasterki,  łososia w drobną kostkę.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, połączyć z majonezem i śmietaną.
Dodać szczyptę świeżo mielonego pieprzu, ale nie solić.
Odstawić sos pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc.
Posolić dopiero drugiego dnia, tuż przed podaniem.
W momencie kiedy posolicie od razu, rzodkiewka i seler puszczą soki i sos będzie za  rzadki.
Łosoś również jest dość słony, więc drugiego dnia lepiej będzie kontrolować stopień słoności.
Gotowy sos wyłożyć na  salaterkę, na nim ułożyć połówki lub ćwiartki jajek, udekorować kawałkami łososia i dowolną zieleniną.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz