niedziela, 28 lutego 2016

Ćwiartki kurczaka duszone w piwie

Moja propozycja na niedzielny obiad :) 


Panowie będą zachwyceni widokiem takiego dania, a zapewniam Was, że zapach jaki rozchodzi się podczas duszenia jest nieziemski! A wiec do dzieła! Zabierajcie się do duszenia.
Jak zawsze zachęcam do wcześniejszego moczenia mięsa drobiowego pół godziny w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Do przyrządzenia tej potrawy proszę przygotować żaroodporny głęboki garnek lub dużą głęboką patelnie z możliwością wstawienia jej do piekarnika.

Składniki:
-4 ćwiartki z kurczaka
-butelka piwa

Marynata :
-100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
-2 łyżki octu jabłkowego
-1 łyżka sosu sojowego ciemnego
-4 ząbki czosnku
-łyżeczka mielonego kminku
-łyżeczka curry
-łyżeczka papryki słodkiej
-pół łyżeczki papryki ostrej
-sól wg. uznania


Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Natrzeć ćwiartki kurczaka marynatą i najlepiej odstawić na noc do lodówki. Następnie obsmażamy ćwiartki z każdej strony do zrumienienia. Pozostałą w naczyniu marynatę wlewamy na patelnię w której smaży się kurczak, podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem 50 min. Proszę się nie zrażać goryczkowatym smakiem wywaru. Zapewniam, że mięso z tej goryczki nie ma ani grama. Po tym czasie wstawiamy naczynie bez przykrycia z ćwiartkami kurczaka na parę minut do piekarnika i przypiekamy mięso tylko z góry aby skórka się przypiekła. Kiedy już skórka się zrumieniła wykładamy ćwiartki na talerz. Ja podałam do  kurczaka ćwikłę z chrzanem i puree ziemniaczane.