piątek, 19 lutego 2016

Zupa z porów


Każdego dnia przy porannej kawie  myślę... co tu dzisiaj ugotować? Otwieram lodówkę analizuję jej zawartość i… wybieram się do sklepu, a nóż coś tam wpadnie mi do głowy.
A tam… kolorystyka warzyw po prostu mnie zachwyca! Tym razem przyciągają mój wzrok dorodne pory. I już wiem… będzie zupa z porów. Idę na  stoisko mięsne i widzę piękną cielęcinkę z kością, która posłuży za mięsną wkładkę do zupy oraz dorodne piersi kacze. I oto powstał mój obiad złożony z dwóch dań .

Zupa z porów

Składniki:
-mięso z kością (najlepiej cielęcina )
-dorodny por
-marchewka                                                
-pietruszka
-kawałek selera
-pięć średnich ziemniaków
-śmietana kremówka 30% lub kwaśna 18%
-ocet jabłkowy lub sok z cytryny
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka liści laurowych
-łyżka masła
-zielona pietruszka lub czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Mięso z kością oraz marchewkę, pietruszkę i seler zalewamy wodą tyle, aby przykryła składniki.   
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko do miękkości warzyw na wolnym ogniu. Jeżeli chcemy, żeby zupa była naturalnie zagęszczona gotujemy tak długo, aż ziemniaki prawie się rozgotują. Pod koniec gotowania wyciągamy mięso z kością, warzywa, które gotowały się w całości. Z tego odrzucamy pietruszkę i seler, a marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do zupy, dodajemy zieloną część pora w całości, solimy, pieprzymy ewentualnie dosypujemy gotową przyprawę rosołową np. Kucharek. Trzymamy zupę na małym ogniu, a w między czasie kroimy białą część pora w talarki i lekko podsmażamy na maśle aż się zeszkli, ale równocześnie będzie lekko twardy. Wrzucamy do zupy. Jeżeli chcemy mieć zupę mniej kaloryczną, to na tym etapie doprawiamy tylko sokiem z cytryny (ok. połowa cytryny) lub łyżką octu jabłkowego.
Natomiast dla tych którzy nie liczą kalorii polecam podprawienie śmietaną. Nie ukrywam, że wówczas smak zupy zdecydowanie jest lepszy. Posypujemy zupę obficie natką pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Zupę wylewamy na talerz z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.
Zupa jest niezwykle delikatna, sycąca w sam raz na zimowe dni.
 Smacznego J